Cum alegi un credit de nevoi personale online?
Definitie, conditii, vechime si alte detalii utile
Cum alegi un credit de nevoi personale online? Poza de rupixen.com pe Unsplash.com

Ai nevoie de bani pentru a-ti finanta un proiect personal, o vacanta de mult timp dorita, o renovare care nu mai suporta amanare sau o alta urgenta de natura financiara? Atunci, un credit de nevoi personale online poate fi solutia ideala pentru tine. 

Ca model de finantare, un credit de nevoi personale este un tip de imprumut care nu necesita o justificare a scopului pentru care il soliciti, ci iti permite sa folosesti suma imprumutata dupa cum doresti. De asemenea, nu trebuie sa te temi ca nu indeplinesti o multime de criterii, deoarece conditiile de acordare pentru un credit de nevoi personale online sunt mult mai relaxate. 

Citeste in continuare acest articol pentru a afla cateva detalii importante despre ce este creditul de nevoi personale, despre ce acte iti trebuie daca vrei sa iei un credit de nevoi personale, in cat timp se aproba si in cat timp se acorda si primesti un credit de nevoi personale online, precum si alte informatii utile pentru a obtine usor si rapid suma de bani de care ai nevoie pentru a-ti indeplini dorintele sau nevoile urgente.

Cuprins:

1. Ce este creditul de nevoi personale IFN vs un credit bancar?

Daca te intrebi ce inseamna un credit de nevoi personale, ca definitie, atunci trebuie sa stii ca acesta este un tip de imprumut care nu are, asa cum ai vazut deja, conditia expresa a justificarii scopului pentru care vei folosi banii imprumutati. De exemplu, la HopCredit, institutie financiara nebancara (IFN), un credit de nevoi personale se ramburseaza in rate lunare, la care se adauga dobanda variabila in functie de suma imprumutata si un comision fix de analiza, indiferent de valoarea imprumutului, si are o durata determinata a contractului ca orice alt tip de credit.

Un credit de nevoi personale accesat online poate fi, asa cum banuiesti deja, credit bancar sau credit IFN, in functie de conditiile de eligibilitate, de costurile aplicate si de creditorul la care apelezi.

In functie de furnizorul de credit, deci, poti obtine un credit de nevoi personale fie de la o institutie financiara nebancara (IFN), fie de la o banca. Exista cateva diferente intre aceste doua variante, credit IFN vs credit bancar, pe care trebuie sa le cunosti pentru a face alegerea potrivita.

O institutie financiara nebancara (IFN) reprezinta o entitate, alta decat o banca, ce desfasoara o activitate de creditare cu titlu profesional, in conditiile stabilite de lege. O IFN poate oferi credite de nevoi personale, diferite forme de imprumuturi rapide, credite in rate sau credite de refinantare ori alte forme de finantare, fara birocratie, in sistem online, rapid, exact atunci cand ai nevoie. O IFN este autorizata si supravegheata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) si trebuie sa se inscrie in Registrul Special al Bancii Nationale a Romaniei.

In general, daca vrei sa afli totul despre un credit de nevoi personale online oferit de o IFN, se poate spune ca acest tip de creditare are urmatoarele caracteristici esentiale:

  • se acorda mai rapid si mai usor decat un credit bancar, deoarece are conditii mai putin restrictive si necesita mai putine acte necesare pentru aprobarea si acordarea creditului de nevoi personale;
  • suma maxima pe care o poti imprumuta daca vrei un credit de nevoi personale online este mai mica decat un credit bancar, de obicei fiind cuprinsa intre 2000 si 20000 de lei;
  • se poate solicita si online, fara a fi nevoie sa te deplasezi la o sucursala.

Pe de alta parte, un credit de nevoi personale oferit de o banca are urmatoarele particularitati:

  • se acorda mai greu si mai lent decat un credit IFN, deoarece are conditii mai stricte si mai multe acte necesare
  • poate consta intr-o  suma maxima mai mare decat un credit IFN;
  • se poate solicita si online, dar, de cele mai multe ori, este necesar sa te prezinti la o sucursala pentru a semna contractul si a prezenta diverse seturi de documente solicitate de banca.

2. Conditii si avantaje la obtinerea unui credit de nevoi personale

2. Conditii si avantaje la obtinerea unui credit de nevoi personale Poza de Tyler Franta pe Unsplash.com

Daca vrei un credit de nevoi personale online trebuie sa indeplinesti cateva conditii si criterii de eligibilitate simple, cum ar fi:

  • sa indeplinesti criteriul creditelor de nevoi personale legat de varsta minima legala, adica sa ai peste 18 ani impliniti la data solicitarii creditului;
  • sa ai un venit stabil si suficient de minim 1000 de lei net, provenit din salariu, pensie, chirii, activitati independente sau orice alta forma de remunerare recurenta, lunara;
  • sa ai un act de identitate valabil;
  • sa ai o adresa de e-mail si un numar de telefon valabil personal.

Daca indeplinesti aceste conditii minimale, cam asta e tot ce iti trebuie pentru a solicita un credit de nevoi personale online, fara a fi nevoie sa te deplasezi la o sucursala, fara sa pierzi timp la ghisee si fara sa-ti bati capul cu alergatura dupa documente dintre cele mai diverse.

Trebuie sa stii ca avantajele unui credit de nevoi personale obtinut, de regula, online, sunt multiple. Daca te-ai hotarat ca vrei sa iei un credit de nevoi personale, iata ce beneficii esentiale poti avea:

  • Poti obtine creditul direct din confortul casei tale, de pe un laptop, computer sau chiar de pe telefonul tau conectat la internet. Procedura de verificare a conditiilor si a actelor necesare pentru accesarea unui credit de nevoi personale are loc 100% online. 
  • Poti rambursa creditul in rate fixe care pot fi in numar de pana la 60, desigur, in functie de cuantumul sumei imprumutate si fara a fi afectat de fluctuatiile pietei financiare.
  • Cererea ta va fi tratata cu prioritate si cu intreaga atentie de catre consultanti care te pot ajuta daca exista nelamuriri sau sunt necesare alte informatii.
  • Vei beneficia de banii imprumutati in cel mai scurt timp dupa ce solicitarea ta a fost aprobata.

3. Acte necesare pentru obtinerea de credite de nevoi personale

Dupa cum probabil ti-ai dat seama, actele necesare pentru un credit de nevoi personale online nu sunt nicidecum greu de adunat. Singurele acte necesare pentru obtinerea unui credit ne nevoi personale sunt:

  • Cererea pe care o vei completa online direct pe site-ul IFN-ului (este vorba de completarea unui formular online, sau chiar de trimiterea unui simplu e-mail in care faci solicitarea);
  • Copia dupa cartea de identitate pe care va trebui s-o atasezi in cadrul formularului cererii de finantare sau la mesajul electronic transmis;
  • Un extras de cont din care sa se poata evidentia tranzactii privind incasarea unui venit recurent lunar in limita minima solicitata de IFN. De asemenea, extrasul de cont trebuie sa contina si evidentierea unei plati cu cardul.

Este bine sa ai la indemana aceste copii inainte de a face cererea, fie intr-o forma scanata, fie sub forma de imagine.

In cererea de finantare vei completa cateva date personale necesare de identificare precum si legate de venit pe care le vei dovedi apoi prin atasarea copiile mentionate.

Extrasul de cont bancar trebuie sa fie valabil pentru luna precedenta celei in care completezi cererea de finantare.

Daca te intrebi ce vechime trebuie sa ai pentru a obtine un credit de nevoi personale, ei bine, aceasta nu este printre conditile de obtinere a creditelor de nevoi personale. Poti obtine un credit de nevoi personale fara o vechime prea mare, conditia necesara si suficienta fiind aceea de a demonstra un venit lunar recurent de minim 1000 de lei net. 

4. Afla in cat timp se acorda si primesti un credit de nevoi personale

Daca ai ales cel mai potrivit credit de nevoi personale online pentru tine, urmeaza sa-l obtii rapid si usor, fara a pierde timp si bani cu deplasarile la sucursale. Pentru a face acest lucru, trebuie sa urmezi cativa pasi simpli:

  • Aplica online pentru creditul de nevoi personale ales, accesand linkul furnizat de site-ul furnizorului de credit. Vei fi redirectionat catre o pagina unde vei completa un formular cu datele tale personale, profesionale si financiare. De asemenea, vei putea atasa actele necesare pentru creditul de nevoi personale, cum ar fi copia dupa actul de identitate, adeverinta de venit, extrasul de cont bancar etc. In functie de furnizorul de credit, poti trimite aceste acte fie prin e-mail, fie prin intermediul unei aplicatii mobile.
  • Asteapta raspunsul furnizorului de credit, care iti va comunica daca cererea ta a fost aprobata sau respinsa. In general, raspunsul la intrebarea “in cat timp se aproba un credit de nevoi personale online?” depinde de viteza de verificare a datelor si a documentelor de catre furnizor, dar si de ora la care ai aplicat. De obicei, un credit de nevoi personale online se aproba in cateva minute sau ore, dar poate dura si pana la o zi lucratoare.
  • Semneaza contractul de credit, dupa ce ai primit confirmarea aprobarii. In functie de furnizorul de credit, poti semna contractul fie electronic, folosind un cod primit pe telefon sau pe e-mail, fie fizic, prin curier sau la o sucursala. Inainte de a semna contractul, citeste-l cu atentie si asigura-te ca intelegi toate conditiile si clauzele creditului de nevoi personale online.
  • Primeste banii in contul tau bancar, dupa ce ai semnat contractul de credit. Daca te intrebi in cat timp primesti creditul de nevoi personale online, este bine sa stii ca durata depinde de furnizorul de credit, dar si de banca la care ai contul in care vei primii banii imprumutati. De obicei, un credit de nevoi personale online se acorda in cateva ore sau in aceeasi zi, dar poate dura si pana la doua zile lucratoare.

Acestia sunt pasii standard pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine rapid si usor un credit de nevoi personale online. Daca ai respectat toate conditiile si ai trimis toate actele necesare, nu ar trebui sa intampini nicio problema in acest proces. Totusi, daca ai nelamuriri sau intrebari, nu ezita sa contactezi furnizorul de credit, care iti va oferi asistenta si suport.

Dupa ce ai obtinut creditul de nevoi personale online, trebuie sa il rambursezi la timp si fara probleme.

Dar cum alegi cel mai avantajos credit de nevoi personale pentru situatia ta? Afla citind in continuare.

5. Afla cum sa alegi cel mai potrivit credit de nevoi personale online

5. Afla cum sa alegi cel mai potrivit credit de nevoi personale online Poza de Towfiqu barbhuiya pe Unsplash.com

Dupa ce ai decis ca ai nevoie de un credit de nevoi personale online, urmatorul pas este sa afli cum sa alegi cel mai avantajos credit de nevoi personale online pentru situatia ta. Pentru a face acest lucru, trebuie sa tii cont de mai multi factori, cum ar fi:

  • Suma pe care vrei sa o imprumuti si care sa iti acopere nevoia de finantare;
  • Durata de rambursare a creditului, care sa iti asigure o rata lunara confortabila;
  • Dobanda aplicata la credit, care sa iti determine costul total al imprumutului;
  • Comisioanele si taxele percepute de furnizorul de credit, care sa nu iti creasca prea mult sarcina financiara;
  • Conditiile si clauzele contractuale, care sa iti ofere siguranta si transparenta.

Inainte de a aplica pentru un credit de nevoi personale online, trebuie sa verifici cu atentie urmatoarele aspecte:

  • Daca furnizorul de credit este autorizat si supravegheat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC);
  • Daca furnizorul de credit are o reputatie buna pe piata si nu are plangeri sau reclamatii din partea clientilor;
  • Daca furnizorul de credit, IFN, iti ofera posibilitatea de a rambursa anticipat creditul, fara a percepe penalitati sau comisioane suplimentare;
  • Daca furnizorul de credit iti ofera o perioada de gratie, in cazul in care intampini dificultati in plata ratelor;
  • Daca furnizorul de credit iti ofera o asigurare de credit, care sa te protejeze in caz de somaj, boala, accident sau deces;

Daca ai gasit un credit de nevoi personale online care iti convine, poti negocia conditiile acestuia cu furnizorul ales, pentru a obtine un credit mai avantajos. In functie de politica fiecarui IFN, poti negocia urmatoarele elemente:

  • Dobanda creditului, care poate fi redusa daca achiti ratele la scadenta sau inainte de scadenta;
  • Durata creditului, care poate fi prelungita sau scurtata, in functie de preferintele tale si de suma imprumutata;
  • Valoarea ratei lunare, care poate fi adaptata la posibilitatile tale financiare

Pentru a negocia conditiile creditului de nevoi personale online, trebuie sa contactezi furnizorul de credit, fie prin telefon, fie prin e-mail, si sa ii comunici solicitarea ta. Furnizorul de credit iti va raspunde daca este dispus sa-ti ofere o oferta personalizata sau nu. Daca este de acord, iti va trimite un nou contract de credit, pe care trebuie sa-l semnezi si sa-l trimiti inapoi.

Asadar, alegerea unui credit de nevoi personale online nu mai este azi o problema insurmontabila, iar banii de care ai nevoie rapid iti pot sta la dispozitie in cel mai scurt timp de la solicitarea ta. Totusi, te incurajam sa soliciti in mod responsabil credite de nevoi personale si sa tii cont mai ales de veniturile tale lunare si de alte venituri periodice precum si de cheltuielile necesare de zi cu zi, cheltuieli care ar putea sa-ti ingreuneze situatia financiara si posibilitatea de a rambursa creditul.

Daca vrei sa iei un credit de nevoi personale, fa-o doar daca platile pe care le ai de facut cu banii imprumutati sunt urgente si absolut necesare pentru a nu rata ocazii precum renovarea unei locuinte la un pret bun sau achizitia unui pachet de servicii pentru vacanta pe care simti ca o meriti de mult timp. Prin responsabilitate in accesarea de credite de nevoi personale, vei evita neplacerile cauzate de dificultatea rambursarii sumelor imprumutate la termenele contractate.

Tags
, , ,

Articole similare